Penggunaan metode algoritma wagner within dalam upaya pengendalian persediaan scrap besi di PT XYZ

  • Somadi Somadi Politeknik Pos Indonesia
  • Syah Rajendra Hari Septa Politeknik Pos Indonesia
  • Nila Dahlia Juita Politeknik Pos Indonesia
Abstract views: 2599 , PDF downloads: 1563
Keywords: Inventory Control, Iron Scrap, Forecasting, Wagner Within Algorithm

Abstract

The research objective is to determine the total size of the lot of iron scrap orders, and the total cost of the company's inventory before and after carrying out the method of controlling iron scrap inventory using the Wagner Within Algorithm method. Demand forecasting uses the Single Moving Averge, Weight Moving Average, and Exponential Smoothing methods. Based on the results of the study, the total lot size of iron scrap material orders is smaller than the size of previous lot orders without using the inventory control method, which is 15,362 tons per year. Total inventory of Rp. 105,076,125,840 and the total cost is more optimal when compared with the total cost of inventory with the company system that is Rp. 109,734,165,840 so that the company can save costs by Rp. 4,658,040,000.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Hadinata, N. (2017). Penerapan Metode Exponential Smoothing Dalam Peramalan Biaya Pengolahan Peternakan Ayam. Jurnal SISFOKOM 6(1); 51-54.

Ignatius Henry Kurniawan. (2017). Analisis Sistem Pengendalian Persediaan Barang Dagang Berdasar Metode EOQ Pada UD. Bandung. Skripsi. Universitas Atma Jaya Yogyakarta.

Katias, P. dan Affandi, A. (2018). Implementasi Algoritma Wagner-Within pada Manajemen Inventori di PT X.Business and Finance Journal 3(1); 63-76.

Lahu, E. P. dan Sumarauw, J. S. B. (2017). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Guna Meminimalkan Biaya Persediaan Pada Dunkin Donuts Manado. Jurnal EMBA 5(3); 4175-4184.

Maitimu, N. E. dan Peea, M. S. (2017). Penentuan Ukuran Lot Pemesanan Optimal Bahan Baku Ikan Tuna Dengan Model Dinamis Algoritma Wagner-Within Dalam Upaya Minimasi Ongkos Total Persediaan (Studi Kasus : PT Mina Maluku Sejahtera). Jurnal Arika 11(1); 11-20.

Maulana, A. (2015). Analisis Efisiensi Persediaan Bahan Baku Susu Sapi Murni Dengan Menggunakan Metode Economic Order Quantity Pada Soto Sedeep. Skripsi. Fakultas Ekonomika dan Bisnis Universitas Diponegoro.

Nasution, H. dan Situmorang, M. I. F. (2015). Analisis Pengendalian Persediaan Produk Untuk Meminimumkan Biaya Persediaan Dengan Algoritma Wagner-Within. Jurnal Riset Manajemen Karismatika 1(3); 61-71.

Nurlifa, A. dan Kusumadewi, S. (2017). Sistem Peramalan Jumlah Penjualan Menggunakan Metode Moving Average Pada Rumah Jilbab Zaky. JURNAL INOVTEK POLBENG - SERI INFORMATIKA 2(1); 18-25.

Paulina, Y. (2015). Penerapan Metode Material Requirement Planning (MRP) Pada Proses Produksi Cokelat Jogja Istimewa. Skripsi. Pada Program Studi Manajemen. Universitas Atma Jaya Yogyakarta.

Rahayu, C. Y dan Andriani, D. (2017). Perencanaan Persediaan Bahan Baku Pembuatan Tahu Menggunakan Metode Material Requirements Planning Di PD. Karya Bersama. Inaque Vol. 6(1); 11-20.

Riani L. P. dan Wiyono, B. (2016). Analisa ABC Dalam Pengendalian Persediaan Spare Part Jenis Oil Sepeda Motor di Bengkel Piramida Motor Tulungagung. Jurnal Nusamba 1(1); 1-12.

Sundari, S. S., Susanto, dan Revianti, W. (2015). Sistem Peramalan Persediaan Barang Dengan Weight Moving Average Di Toko The Kids 24. Konferensi Nasional Sistem & Informatika 2015 STMIK STIKOM Bali; 598-603.

Tuerah, M. C. (2014). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Ikan Tuna Pada CV. GOLDEN KK. Jurnal EMBA 2(4); 524-536.

Yuliana, C., Topowijono, dan Sudjana, N. (2016). Penerapan Model EOQ (Economic Order Quantity) Dalam Rangka Meminimumkan Biaya Persediaan Bahan Baku (Studi Pada UD. Sumber Rejo Kandangan-Kediri). Jurnal Administrasi Bisnis (JAB) 36(1); 1-9.

PlumX Metrics

Published
2020-04-28
How to Cite
Somadi, S., Septa, S. R. H., & Juita, N. D. (2020). Penggunaan metode algoritma wagner within dalam upaya pengendalian persediaan scrap besi di PT XYZ. JURNAL NUSANTARA APLIKASI MANAJEMEN BISNIS, 5(1), 56-73. https://doi.org/10.29407/nusamba.v5i1.14111