Potensi Gerakan Anti Food Waste dalam Penguatan Perekonomian UMKM

  • Lingga Yuliana Universitas Paramadina
Abstract views: 355 , PDF (Bahasa Indonesia) downloads: 516
Keywords: Food Waste, SME Economy, Surplus Indonesia

Abstract

The aim of this study is to identify the role of Anti Food Waste Movement in strengthening the MSME economy with Indonesia's surplus as a case study. Descriptive qualitative method were utilized in this research with secondary data. Participants of this study are Non-Profit Organization activists who also contribute to campaigns to stop environmental damage. The result of this study demonstrated that Surplus Indonesia's presence is able to strengthen the MSME economy by cooperating in the form of partner and acting as a marketer for products that are not currently in stock. Additionally, it offers a compromise that benefits both consumers and producers. Surplus Indonesia, a supplier, distributes unsold inventory and makes a profit by marketing it. From the consumer's perspective, prices will decrease

References

Agung, K., Juita, E., & Zuriyani, E. (2021). Analisis Pengelolaan Sampah Di Tempat Pembuangan Akhir (TPA) Desa Sido Makmur Kecamatan Sipora Utara. JPIG (Jurnal Pendidikan dan Ilmu Geografi), 6(2), 115-124.
Aliyekti, Y. (2020). Pemberdayaan Masyarakat Dalam Pengelolaan Kebersihan Lingkungan Melalui Program Bank Sampah Di Kelurahan Gunung Terang Kecamatan Langkapura Kota Bandar Lampung (Doctoral dissertation, UIN Raden Intan Lampung).
Amelia, M. N., Prasetyo, Y. E., & Maharani, I. (2017). E-UMKM: Aplikasi pemasaran produk UMKM berbasis android sebagai strategi meningkatkan perekonomian Indonesia. Prosiding SNATIF, 11-16.
Amrina, D. H. (2021). Kajian Dampak Sampah Rumah Tangga Terhadap Lingkungan Dan Perekonomian Bagi Masyarakat Kecamatan Sukarame Kota Bandar Lampung Berdasarkan Perspektif Islam. Holistic Journal of Management Research, 6(2), 42-59.
Aprizi, R. (2021). Komunikasi Lingkungan Dalam Pengelolaan Limbah Sampah Plastik”(Studi Pada Desa Sukaasih, Kecamatan Singaparna, Kabupaten Tasikmalaya Tahun 2019/2020) (Doctoral dissertation, Fakultas Ilmu Sosial dan Ilmu Politik).
Banudi, P., & Imanuddin, P. (2017). Sosiologi dan Antropologi Gizi. Forum Ilmiah Kesehatan (FORIKES).
Center For Indonesian Medical Student Activities (CIMSA UI). (2020, November 9). Food Waste dan Pengaruhnya Terhadap Lingkungan. Retrieved Maret 3, 2022, from https://cimsa.ui.ac.id/2020/11/09/food-waste-dan-pengaruhnya-terhadap-lingkungan/
Economist Intelligence Unit (EIU). Fixing food: towards a more sustainable food system [Internet]. Place unknown: The Barilla Center for Food and Nutrition Center Foundation; 2017 [cited 2022 Mar 14]. Available from: https://foodsustainability.eiu.com/wp- content/uploads/sites/34/2017/03/FIXING-FOOD-TOWARDS-A-MORE-SUSTAINABLE-FOOD- SYSTEM.pdf.
Gatta, R., Anggraini, N., Mallagennie, M., Moelier, D. D., & Yahya, A. F. (2022). Transformasi Peran dan Kapasitas Perempuan Rumah Tangga dalam Pengelolaan Sampah Rumah Tangga di Kota Makassar. Jurnal Penyuluhan, 18(02), 265-276.
Kahfi, A. (2017). Tinjauan terhadap pengelolaan sampah. Jurisprudentie: Jurusan Ilmu Hukum Fakultas Syariah dan Hukum, 4(1), 12-25.
Kementerian PPN (Bappenas). (2021, Oktober 15). Bahas Urgensi Pembangunan Rendah Karbon, Bappenas Helat LCDI Week 2021. Retrieved Maret 15, 2022, from https://www.bappenas.go.id/id/berita/bahas-urgensi-pembangunan-rendah-karbon-bappenas-helat-lcdi-week-2021-zlS5R.
Hartati, Y. S. (2022). Analisis Ketimpangan Ekonomi Di Provinsi Papua. Jurnal Ekonomi dan Bisnis, 14(2), 19-29.
Hulaimi, A. (2020). Potensi pasar tradisional dalam meningkatkan ekonomi masyarakat: studi di pasar Mandalika Kelurahan Bertais Kecamatan Sandubaya (Doctoral dissertation, UIN Mataram).
Keman, S. (2022). Dasar Kesehatan Lingkungan. Airlangga University Press.
Lestari, S. C., & Halimatussadiah, A. (2022). Kebijakan Pengelolaan Sampah Nasional: Analisis Pendorong Food Waste di Tingkat Rumah Tangga. Jurnal Good Governance, 18(1).
Luthfi, W. (2021, September 10). Menilik Kondisi Sampah Sisa Makanan di Indonesia dan Upaya Pengendaliannya. Dipetik September 12, 2022, dari https://www.goodnewsfromindonesia.id/2021/09/10/menilik-kontrubusi-sampah-sisa-makanan-terhadap-kondisi-dunia
Muzdalifa, I., Rahma, I. A., & Novalia, B. G. (2018). Peran fintech dalam meningkatkan keuangan inklusif pada UMKM di Indonesia (pendekatan keuangan syariah). Jurnal Masharif al-Syariah: Jurnal Ekonomi dan Perbankan Syariah, 3(1).
Nadya, A. (2019). HUBUNGAN KEBIASAAN MAKAN ORANG TUA, KEJADIAN PICKY EATING TERHADAP STATUS GIZI ANAK PRASEKOLAH DI TK ISLAM AL-AZHAR PADANG 2019 (Doctoral dissertation, Stikes Perintis Padang).
Pangestuti, R. Y. (2020). DAYA REDUKSI SAMPAH DI BANK SAMPAH GEMAH RIPAH BADEGAN BANTUL TAHUN 2019 (Doctoral dissertation, POLTEKKES KEMENKES YOGYAKARTA).
Ratnasari, L. D. (2018). HUBUNGAN ANTARA TINGKAT PENGETAHUAN, SIKAP DAN PERAN SOSIAL MASYARAKAT DENGAN PRAKTIK PENGELOLAAN SAMPAH RUMAH TANGGA (Studi Kasus Di RW 02 Kelurahan Pleburan Kecamatan Semarang Selatan) (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Semarang).
Rizaty, M. (2021, Desember 30). Indonesia Kebanjiran Sampah Makanan. Dipetik September 12, 2022, dari https://katadata.co.id/ariayudhistira/infografik/61cd12d75181b/indonesia-kebanjiran-sampah-makanan.
Satriadi, S., Zalillah, F., Azizah, N., Yuliska, F., & Fikri, I. (2022, August). Inovasi Bisnis pada UMKM Alfa Tanjak Tanjungpinang. In SEMINAR NASIONAL LPPM UMMAT (Vol. 1, pp. 677-685).
Schanes, K., Dobernig, K., & Gözet, B. (2018). Food waste matters-A systematic review of household food waste practices and their policy implications. Journal of cleaner production, 182, 978-991.
Scherhaufer, S., Moates, G., Hartikainen, H., Waldron, K., & Obersteiner, G. (2018). Environmental impacts of food waste in Europe. Waste management, 77, 98-113.
Simarmata, M. M., Sudarmanto, E., Kato, I., Nainggolan, L. E., Purba, E., Sutrisno, E., ... & Karim, A. (2021). Ekonomi Sumber Daya Alam. Yayasan Kita Menulis.
Stancu, V., Haugaard, P., & Lähteenmäki, L. (2016). Determinants of consumer food waste behaviour: Two routes to food waste. Appetite, 96, 7-17.
Sudargo, T., Wahyuningtyas, R., Prameswari, A. A., Aulia, B., Aristasari, T., & Putri, S. R. (2022). Budaya Makan Dalam Perspektif Kesehatan. UGM PRESS.
Surplus Indonesia. (2021). Aplikasi Food Rescue Pertama di Indonesia. Retrieved Maret 3, 2022, from https://www.surplus.id/
Susilawaty, A., Sitorus, E., Gala, S., Chaerul, M., Tangio, J. S., Tanri, C. S., ... & Mohamad, E. (2021). Ilmu Lingkungan. Yayasan Kita Menulis.
Trimulato, T. (2017). Analisis potensi produk Musyarakah terhadap pembiayaan sektor riil UMKM. Jurnal Ekonomi & Studi Pembangunan, 18(1), 41-51.
Wani, Y. A., Tanuwijaya, L. K., & Arfiani, E. P. (2019). Manajemen Operasional Penyelenggaraan Makanan Massal (Edisi Revisi). Universitas Brawijaya Press.
Windraswara, R., & Prihastuti, D. A. B. (2017). Analisis Potensi Reduksi Sampah Rumah Tangga Untuk Peningkatan Kualitas Kesehatan Lingkungan. Unnes Journal of Public Health, 6(2), 123-130.
YOGA, P. (2022). TINJAUAN SIYASAH DUSTURIAH TERHADAP IMPLEMENTASI PERATURAN DAERAH LAMPUNG TENGAH NO 13 TAHUN 2012 PASAL 6 AYAT 1 TENTANG PENGELOLAAN SAMPAH (Studi di Perumahan Kopkar Dwi Karya Lempuyang Bandar Kecamatan Way Pengubuan) (Doctoral dissertation, UNIVERSITAS ISLAM NEGERI RADEN INTAN LAMPUNG).
Yuliana, L., Trigani, I., & Putri, W. A. (2021). ANALISIS MANAJEMEN PERUBAHAN TERHADAP KINERJA ORGANISASI PADA PT SOLUSI BANGUN INDONESIA TBK. Jurnal Bisnis Terapan, 5(1), 47-56.

PlumX Metrics

Published
2022-12-21
How to Cite
Yuliana, L. (2022). Potensi Gerakan Anti Food Waste dalam Penguatan Perekonomian UMKM. Efektor, 9(2), 286-295. https://doi.org/10.29407/e.v9i2.18647