Pembuatan Asam Mangga Sebagai Upaya Meningkatkan Nilai Ekonomi Mangga di Desa Kanje Sulawesi Barat

  • Syamsuri Syamsuri Universitas Tanjungpura
  • Hasria Alang Institut Teknologi dan Kesehatan Muhammadiyah Kalimantan Barat
  • Hafsah Hafsah Universitas Sipatokkong Mambo
Abstract views: 177 , PDF (Bahasa Indonesia) downloads: 0
Keywords: Bau peapi, Kaloko, Perishables, Preservatives, Tannins

Abstract

The abundance of mangoes during the harvest season, and the sour taste of the mangoes even though they are ripe and perishable in nature, the people of Kanje Village process the mangoes into sour. This tamarind is called Kaloko and is a mandatory spice used by the people in making Mandarese food, namely the smell of peapi. The problem found is that the mango acid produced is black in color making it less attractive and unfit for marketing. In fact, it is not uncommon to find that the acid that has been made is also moldy when stored for a long time. Overcoming this problem, the PKM team offers a solution to provide education and training on making mango tamarind which is attractive in color and resistant to fungus. The PKM method used is observation, education and practice of making mango tamarind. This activity was carried out in the homes of residents who often make mango sour. The PKM was carried out on Saturday, April 22, 2023, then the evaluation of the final result of mango acid was carried out on Tuesday, April 25, 2023. The results of the PKM showed that the community was able to produce attractively colored mango acid. This shows that this PKM activity has been successful because it is proven to be able to improve partners' skills.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Hafsah, H., Alang, H., Hastuti, H., & Yusal, M. S. (2022). Peningkatan Pengetahuan Tentang Penyakit Degeneratif Pada Masyarakat Petani di Desa Laliko Sulawesi. Kreativasi : Journal of Community Empowerment, 1(2). https://doi.org/10.33369/KREATIVASI.V1I2.23735

Hartini, H.-, Alang, H., & Apriyanti, E. (2021). Pelatihan Pembuatan Pot Bunga Dengan Bahan Dasar Kain Bekas Di Desa Kindang. RESWARA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 123–130. https://doi.org/10.46576/rjpkm.v2i1.924

Hastuti, H., Yeyeng, A. T., & Alang, H. (2022). Pelatihan Pembuatan VCO Dan Sirup DHT Bagi Ibu-Ibu Pkk Desa Pallantikang Kecamatan Pattalassang Kabupaten Gowa. Mafaza : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 183–191. https://doi.org/10.32665/MAFAZA.V2I2.1171

Kristanto, T. B. A., & Putri, A. A. (2021). Pengembangan masyarakat berbasis aset sebagai upaya pemberdayaan masyarakat melalui sektor wisata kebugaran di Indonesia. Journal of Social Development Studies, 2(2), 43–54. https://doi.org/10.22146/jsds.2272

Ludvianto, M. (2022). Optimalisasi Potensi Desa Untuk Meningkatkan Perekonomian Desa Watugajah. Jurnal Atma Inovasia, 2(1), 60–68. https://doi.org/10.24002/JAI.V2I1.4444

Majid, A., Agustini, T. W., & Rianingsih, L. (2014). Pengaruh Perbedaan Konsentrasi Garam Terhadap Mutu Sensori Dan Kandungan Senyawa Volatil Pada Terasi Ikan Teri (Stolephorus sp) Jurnal Pengol. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan Volume, 3(2), 17–24.

Mardhatilla, F., Hartono, E., & Hidayat, F. (2021). Pemanfaatan Limbah Kulit Mangga di Kota Cirebon. ABDIMAS: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(1), 446–450. https://doi.org/10.35568/abdimas.v4i1.1056

Muchsiri, M., Alhanannasir, A., Verayani, A., & Kusuma, I. A. J. (2020). Pelatihan Pembuatan Cuko Pempek Palembang Dengan Bahan Asam Dari Sari Jeruk Kunci. Suluh Abdi, 2(1), 1–6. https://doi.org/10.32502/SULUH

Mulyati, T. A., Pujiono, F. E., & Lailiyah, M. (2020). Pelatihan Dan Pendampingan Pengolahan Mangga Podang Sebagai Bahan Pembuat Nata De Mango Bersama Kelompok Ibu Teratai. Prosiding (SENIAS) Seminar Pengabdian Masyarakat, 25–30.

Novia, C., Syaiful, & Utomo, D. (2015). Diversifikasi Mangga Off Grade Menjadi Selain dan Dodol. Teknologi Pangan : Media Informasi dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 6(2), 76. https://doi.org/10.35891/TP.V6I2.471

Prasetyowati, Karina, P. S., & Healty, P. (2009). Ekstraksi pektin dari kulit mangga. Jurnal Teknik Kimia, 16(4), 42–49.

Puryantoro, P., & Prayudi, A. (2021). Pendampingan Dan Pelatihan Diversifikasi Buah Mangga Menjadi Kue Bolu Bagi Ibu Rumah Tangga Desa Kesambirampak Kecamatan Kapongan. Prosiding Seminar Nasional Penelitian dan Pengabdian Masyarakat (SNP2M), 1(1), 106–110.

Rasmikayati, E., Andriani, R., Wibawa, G., Fatimah, S., & Saefudin, B. R. (2019). Pemberdayaan peningkatan konsumsi buah keluarga melalui penyuluhan dan pelatihan pada pengawetan serta pengolahan buah mangga. Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 4(5), 116–120.

Rismawati, F. (2016). Pengaruh Perbandingan Air Dengan Buah Salak Dan Konsentrasi Penstabil Terhadap Karakteristik Minuman Sari Buah Salak Bongkok.

Sari, D. K., RachmawantiAffandi, D., & Prabawa, S. (2020). Pengaruh Waktu Dan Suhu Pengeringan Terhadap Karakteristik Teh Daun Tin (Ficus carica L.). Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 12(2), 68–77. https://doi.org/10.20961/JTHP.V12I2.36160

Syafriani, E., Handayani, V. D. S., Kurniasih, B., Irwan, S. N. R., & Muhartini, S. (2022). Pelatihan Pembuatan Selai Mangga Sebagai Produk Olahan Tabulampot di Masyarakat Dusun Sendowo Yogyakarta. Jurnal SOLMA, 11(2), 370–380. https://doi.org/10.22236/solma.v11i2.9281

Syamsuri, S., Alang, H., Yusal, M. S., Hamdani, I. M., Rahim, A., & Mas’ati, M. (2023). Edukasi Pentingnya Kesadaran Terhadap Pencemaran Di Pesisir Pantai Kayuangin Kecamatan Samaturu Kolaka. Jurnal Abdimas Bina Bangsa, 4(1), 256–262. https://doi.org/10.46306/JABB.V4I1.362

Syamsuri, S., Hafsah, H., & Alang, H. (2022). Peluang Wirausaha Diversifikasi Olahan Pangan Tradisional Berbasis Kearifan Lokal Oleh Suku Mandar di Kabupaten Polewali Mandar, Sulawesi Barat, Indonesia. Agro Bali : Agricultural Journal, 5(2), 313–321. https://doi.org/10.37637/AB.V5I2.959

Widyasanti, A., Putri, & Dwiratna. (2016). Upaya Pemberdayaan Masyarakat melalui Pelatihan Pembuatan Produk Sabun Berbasis Komoditas Lokal di Desa Sindanglaya dan Desa MekarWangi Kecamatan Sukamantri Kabupaten Ciamis. Dharmakarya : Jurnal Aplikasi Ipteks Untuk Masyarakat, 5(1), 29–33. https://doi.org/10.24198/DHARMAKARYA.V5I1.8869

Wulandari, E., Deliana, Y., & Fatimah, S. (2017). Kerupuk kulit mangga sebagai upaya diversifikasi produk pangan. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 10–13. https://jurnal.unpad.ac.id/pkm/article/view/16269.

PlumX Metrics

Published
2023-07-27
How to Cite
Syamsuri, S., Alang, H., & Hafsah, H. (2023). Pembuatan Asam Mangga Sebagai Upaya Meningkatkan Nilai Ekonomi Mangga di Desa Kanje Sulawesi Barat. Jurnal ABDINUS : Jurnal Pengabdian Nusantara, 7(3), 758-767. https://doi.org/10.29407/ja.v7i3.20109