Pendeteksian Kandungan Boraks pada Makanan yang Dijajakan di Desa Cangkarman Kabupaten Bangkalan Menggunakan Ekstrak Kunyit atau Ekstrak Bawang Merah

  • Nove Kartika Erliyanti Universitas Pembangunan Nasional "Veteran" Jawa Timur
  • Rachmad Ramadhan Yoghaswara Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Erwan Adi Saputro Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
Abstract views: 209 , PDF (Bahasa Indonesia) downloads: 0
Keywords: Borax, Detection, Foods, Fed onion, Turmeric.

Abstract

This community service activity aims to give an education and training for public about the detection of borax content in foods. Borax can be detected in street foods by a special reagent containing turmeric or red onion extract. The partner of this activity is Kelompok Wanita Tani Anggrek from Desa Cangkarman, Kecamatan Konang, Kabupaten Bangkalan. This coaching consists of lecture, discussion, and workshop about borax content in sample foods. Borax can be detected by jabbing a toothpick that had been soaked in a special reagent into a sample food. The result of this activity is the partner can find out how to detect a borax content in street food around them with cheap and simple method.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Afifah, A., D, R. K., Yanita, N., R, R. M., & H, A. (2020). Pelatihan Peningkatan Kreativitas Pengolahan Makanan dan Higenitas Bagi Pedagang Makanan Di Objek Wisata Batang Arau. Jurnal ABDINUS: Jurnal Pengabdian Nusantara, 4(1), 93-100. https://doi.org/10.29407/ja.v4i1.13924

Cahyadi, W. 2008. Analisis dan Aspek Kesehatan Bahan Tambahan Pangan. (edisi 2). Ce-takan I. Bumi Aksara: Jakarta.

Halim, A.B. 2012. Menghilangkan Senyawa Boraks dari Larutan Air dengan Menggunakan Kurkumin. Jurnal Penelitian Ilmiah, Vol,11, No.5: 583-588.

Puspitasari, R.L. 2013. Kualitas Jajanan Siswa di Sekolah Dasar. Jurnal Al-Azhar Indonesia Seri Sains dan Teknologi, Vol.2, No.1: 52-56.

Rahayu, I.D., Sutawi., dan Hartatie, E.S. 2016. Aplikasi Bahan Tambahan Pangan (BTP) Alami dalam Proses Pembuatan Produk Olahan Daging di Tingkat Keluarga. Jurnal Dedikasi, Vol.13:69-74.

Suklan, H. 2002. Apa dan Mengapa Boraks Dalam Makanan. Penyehatan Air dan Sanitasi (PAS), Vol. IV, No.7.

Published
2021-01-13
How to Cite
Erliyanti, N. K., Yoghaswara, R. R., & Saputro, E. A. (2021). Pendeteksian Kandungan Boraks pada Makanan yang Dijajakan di Desa Cangkarman Kabupaten Bangkalan Menggunakan Ekstrak Kunyit atau Ekstrak Bawang Merah. Jurnal ABDINUS : Jurnal Pengabdian Nusantara, 4(2), 232-237. https://doi.org/10.29407/ja.v4i2.14278