Efisiensi Produksi Keripik Bakso melalui Implementasi Teknologi di Kelurahan Potrobangsan Magelang

  • Nani Mulyaningsih Universitas Tidar
  • Mohamad Nanda Safitra Universitas Tidar
  • Kunti Nafingatul Khusna Universitas Tidar
  • Sri Hastuti Universitas Tidar
  • Siti Nurul Iftitah Universitas Tidar
Abstract views: 62 , PDF (Bahasa Indonesia) downloads: 0
Keywords: Technology, Meatball Chips, Efficient

Abstract

Meatball chips craftsmen in Potrobangsan Village Magelang are home-based craftsmen who produce various types of meatball chips. The problem is that the meatball chips produced are easily soggy and less durable. This is because the craftsmen still use manual tools in the oil draining process because the efficiency of the production process decreases. The purpose of this service activity is to help partners to increase their production efficiency through the implementation of technology hope it's a solution partner problems. The technology in question is an oil draining machine. This program is implemented using socialization and training methods and demonstration of operation and maintenance of tools so that partners can improve product quality. The results of the service showed that with the implementation of technology, production efficiency increased because the time used became faster.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aini, N., Dwiyanti, H., Setyawati, R., Sustriawan, B., & Alfiyah, S. D. (2019). Sosialisasi dan Pendampingan Pelaksanaan Good Manufacturing Practices (GMP) di UD Annisa, Wonosobo. Aksiologiya: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 133. https://doi.org/10.30651/aks.v3i2.1699

Badrul, M., Bachri, C., Sumarna, S., & Yoraeni, A. (2022). Pendampingan UMKM Milio Shop dan Bakoel Cemal Cemil Berbasis Teknologi untuk Mempertahankan Usaha di Masa Pandemi Covid-19. Jurnal Abdimas Ekonomi Dan Bisnis, 1(2), 72–81. https://doi.org/10.31294/abdiekbis.v1i2.607

Cahyono. (2019). Penerapan Teknologi Produksi Makanan Olahan untuk Pengembangan Usaha Kecil dan Menengah di Kota Bandung. KACANEGARA Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 3(1), 21–30. https://doi.org/10.28989/kacanegara.v3i1.567

Ihwanudin, M., Sholah, A., Suhartadi, S., & Malang, U. N. (2021). Implementasi Teknologi Mesin. 4(1), 18–22.

Jayanti, N. K. D. A., & Sastrawangsa, G. (2018). Pemanfaatan Teknologi Tepat Guna Bagi Ukm Rempeyek. Majalah Aplikasi Ipteks NGAYAH, 9, 160–172. https://e-journal.unmas.ac.id/index.php/ngayah/article/view/190

Kusuma, S. C., Juliprijanto, W., & Jalunggono, G. (2018). Analisis Pendapatan Umkm Di Sekitar Universitas Tidar Tahun 2018. Dinamic : DIrectory Journal of Economic, 1(1), 68–74. https://dx.doi.org/10.31002/dinamic.v1i1

Mulyaningsih, N., & Choirul. (2021). Upaya Peningkatan Produksi Keripik Talas Melalui Penerapan. Jurnal ABDINUS : Jurnal Pengabdian Nusantara, 4(2), 329–338. https://doi.org/10.29407/ja.v4i2.14541

Mulyaningsih, N., Hastuti, S., Labib, A., Aprianto, A., & Mulyaningsih, N. (2019). Pengurangan kadar minyak pada usaha kecil keripik dengan penerapan teknologi mesin peniris. Seminar Nasional Edusainstek FMIPA UNIMUS 2019, ISBN: 2685(2013), 163–168. https://prosiding.unimus.ac.id/index.php/edusaintek/article/view/316

Novita, D. (2016). Peningkatan Efisiensi Dan Kapasitas Produksi Pada Proses Pengolahan Sambel Pecel, Keripik Tempe Dan Keripik Singkong. TEKNOLOGI PANGAN: Media Informasi Dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 7(3), 131–138. https://doi.org/10.35891/tp.v7i3.518

Nugroho. (2016). Penerapan Teknologi Dan Manajemen Usaha Untuk Meningkatkan Efektifitas Dan Efisiensi Produksi Serta Keuntungan Pada Ikm Keripik Talas. 219–223. https://publikasi.polije.ac.id/index.php/prosiding/article/view/164

Pinandoyo, D. B., & Masnar, A. (2019). Penerapan GMP pada UKM Keripik SEMAT (Sehat dan Nikmat). Gorontalo Agriculture Technology Journal, 2(2), 51. https://doi.org/10.32662/gatj.v2i2.722

Redjeki, S., Maslukah, L., Azizah T.N., R., Hartati, R., & Riniatsih, I. (2017). Diversifikasi Jamang (Jajanan Mangrove) Dengan Modifikasi Peralatan Produksi. Metana, 13(2), 45. https://doi.org/10.14710/metana.v13i2.18015

Saiful, A., Rakhma, A. E., & Muhamad, J. (2019). Peningkatan Produktivitas Industri Rumah Tangga Getuk Pisang Kediri Melalui Pemanfaatan Teknologi Pencetak Getuk Pisang Otomatis. Prosiding Seminar Nasional Teknologi Dan Sains (SNasTekS), September, 97–103. https://www.journal.unusida.ac.id/index.php/snts/article/view/80

Syamsul, M., Firdausyi, A., Nurdiansyah, I., Ismail, K. M., & Putra, F. (2021). JUARA : Jurnal Wahana Abdimas Sejahtera Diseminasi Teknologi Pengemasan Untuk Meningkatkan Daya Saing Produk Olahan Pangan Pada “Kwt Sri Tanjung”, Sukosari, Kasembon, Malang Dissemination of Packaging Technology to Improve the Food Products Abstrak. 124–136. https://doi.org/10.25105/juara.v2i2.9815

Yulia, A., Yernisa, Y., Lisani, L., Oktaria, F., & Prihantoro, R. (2020). Pelatihan Good Manufakturing Practice (GMP) bagi UMKM Di Kecamatan Telanaipura. Jurnal Karya Abdi Masyarakat, 4(1), 14–17. https://online-journal.unja.ac.id/JKAM/article/view/9810

PlumX Metrics

Published
2024-04-07
How to Cite
Mulyaningsih, N., Safitra, M. N., Khusna, K. N., Hastuti, S., & Iftitah, S. N. (2024). Efisiensi Produksi Keripik Bakso melalui Implementasi Teknologi di Kelurahan Potrobangsan Magelang. Jurnal ABDINUS : Jurnal Pengabdian Nusantara, 8(1), 248-256. https://doi.org/10.29407/ja.v8i1.21474