Pemberdayaan Masyarakat dalam Inovasi Bahan Pangan dari Limbah Biji Mangga di SMKN 1 Pemulutan, Sumatera Selatan

  • Enggal Nurisman Universitas Sriwijaya
  • Tuty Emilia Agustina Universitas Sriwijaya
  • Elda Melwita Universitas Sriwijaya
  • Asyeni Miftahul Jannah Universitas Sriwijaya
  • Alya Dewi Pritania Universitas Sriwijaya
Abstract views: 132 , PDF (Bahasa Indonesia) downloads: 0
Keywords: Mango seed waste, Food-grade flour, Organoleptic test.

Abstract

Mango seeds (Mangifera indica L.) have a fairly high carbohydrate content and can be processed as an alternative food. This community service activity aims to educate the public about the process of processing mango seeds into flour and processed food ingredients. Prior to counseling, the team conducted initial experiments on the products produced using initial treatment in the form of soaking with water, slaked lime and sodium bisulfite. Organoleptic tests on processed food products from mango seeds were carried out by random respondents with assessment indicators in the form of color, texture, aroma and taste. The test results showed that processed cakes from mango seed flour as much as 30% with the initial treatment of sodium bisulfite immersion in the initial process had the best organoleptic value, namely, 3.7 out of 4. This activity was carried out at SMKN 1 Pemulutan and received very good appreciation because it was considered very useful, informative and can be developed continuously.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Dewi, N., Bahri, S., Jalaluddin, Masrulita, dan Sulhatun. 2022. Pembuatan Tepung dari Biji Mangga. Chemical Engineering Journal Storage. Vol. 2 (4): 1-15. https://doi.org/10.29103/cejs.v2i4.6098

Gelora H. Augustyn, Rachel Breemer dan Imanuel Lekipiouw. 2016. Analisa Kandungan Gizi Dua Jenis Tepung Biji Mangga (Mangifera Indica L) sebagai Bahan Pangan Masyarakat Kecamatan Mola, Kabupaten Maluku Barat Daya. Agritekno, Jurnal Teknologi Pertanian, Vol. 5(1): 26-31. Universitas Pattimura. Ambon. https://doi.org/10.30598/jagritekno.2016.5.1.26

Hutapea, P. 2010. Pembuatan Tepung biji durian (Durio zibethinus Murr) dengan Variasi Perendaman dalam Air Kapur dan Uji Mutunya. [SKRIPSI]. Fakultas Kesehatan Masyarakat, Universitas Sumatera Utara. Medan. http://repository.usu.ac.id/handle/123456789/18747

Minah, F. N., Astuti, S., dan Jimmy. 2015. Optimalisasi Proses Pembuatan Subtitusi Tepung Terigu sebagai Bahan Pangan yang Sehat dan Bergizi. Jurnal Industri Inovatif. Vol. 5 (2): 1-8. https://ejournal.itn.ac.id/index.php/industri/article/view/968

Novia, C., Syaiful, dan Utomo, D. 2015. Diversifikasi Mangga Off Grade Menjadi Selai dan Dodol. Jurnal Teknologi Pangan. Vol. 6 (2): 76-79. https://doi.org/10.35891/tp.v6i2.471

Pangestikaa, D., Sariputri, W., Claudya, T., dan Kusumawardani, R. 2019. Pemanfaatan Limbah Buah Menjadi Tepung Alternatif. Jurnal Agriment Pertanian. Vol. 2 (1): 31-35. https://jurnal.fkip.unmul.ac.id/index.php/kpk/article/view/485

Paramita, O. 2012. Kajian Proses Pembuatan Tepung Buah Mangga (Mangivera Indica L) Varietas Arumanis dengan Suhu Perendaman yang Berbeda. Jurnal Bahan Alam Terbarukan. Vol. 1 (1): 32-41. https://doi.org/10.15294/jbat.v1i1.2542

Risiko Kerawanan Pangan Jadi Perhatian Forum G20. 2022. (online). (https://www.kemenkeu.go.id/informasi-publik/publikasi/berita-utama/%28JFAMM%29-yang-pertama-di-Washington-D-C), Accesed on December 15th 2022.

Soetjipto, H., Linawati, L., dan Wibowo, N. A. 2015. Upaya Pemanfaatan Limbah Biji Mangga Menjadi Produk Bernilai Ekonomi di Desa Kendel Kabupaten Boyolali. Jurnal ABDIMAS. Vol. 19 (1): 9-14. https://doi.org/10.15294/abdimas.v19i1.4696

Sosiawan Nusifera. 2020. Mencapai Ketahanan Pangan Melalui Diversifikasi Dan Eksplorasi Pangan Alternatif. Universitas Jambi. Jambi.

Suparno, Efendi, R., dan Rahmayuni. 2016. Pengaruh Perendaman Kapur Sirih dan Garam Terhadap Mutu Tepung Biji Durian (Durio zibethinus Murr). Jurnal Online Mahasiswa FAPERTA. Vol. 3 (2): 1-14. https://jom.unri.ac.id/index.php/JOMFAPERTA/article/view/11939

Umanailo, M. C. B. 2018. Ketahanan Pangan Lokal dan Diversifikasi Konsumsi Masyarakat (Studi pada Masyarakat Desa Waimangit Kabupaten Buru). Jurnal Sosial-Ekonomi Pertanian dan Agribisnis. Vol. 12 (1): 63-74. https://doi.org/10.24843/soca.2018.v12.i01.p05

PlumX Metrics

Published
2024-01-01
How to Cite
Nurisman, E., Agustina, T. E., Melwita, E., Jannah, A. M., & Pritania, A. D. (2024). Pemberdayaan Masyarakat dalam Inovasi Bahan Pangan dari Limbah Biji Mangga di SMKN 1 Pemulutan, Sumatera Selatan. Jurnal ABDINUS : Jurnal Pengabdian Nusantara, 8(1), 23-33. https://doi.org/10.29407/ja.v8i1.19205