Penetapan harga pokok penjualan berdasarkan pemerolehan laba dan menentukan aktiva

  • Dwi Surya Indah Puspita Universitas Dinamika
  • Martinus Sony Erstiawan Universitas Dinamika
  • Tony Soebijono Universitas Dinamika
  • Arifin Puji Widodo Universitas Dinamika
Abstract views: 414 , pdf downloads: 460
Keywords: harga pokok penjualan, Biaya Produksi, Laba

Abstract

This study aims to determine the cost of goods sold to increase profits and determine assets. The object of research is small businesses engaged in the industry of making bags, wallets, and suitcases. The method used uses descriptive qualitative where interviews and data documentation are used as the basis for calculating the main production, inventory, determination of fifo methods, raw material costs, labor and factory overhead. The result achieved is that the determination of the cost of goods sold in the bag industry is the main thing because it can decompose the cost of production starting from raw materials, direct labor costs and factory overhead used. From this determination, the profit generated increases and increases in current asset activity. Further research to be developed to be able to compare the cost of goods sold from the production process itself and the purchase of merchandise with the same type of business and goods.

References

Alifianto, A. (2021). Pemanfaatan Google Spreadsheet penjualan pada Warung Majapahit di Mojokerto. Jurnal Ekobis Abdimas, 2(2), 50–57.
Anggraeni, WC, E. Al. (2021). Kebijakan Pemerintah Dalam Pemberdayaan UMKM Di Masa Pandemi Covid-19 Di Indonesia. Journal of Goverment and Politics, 3(1), 45–65.
Ardi, M. (2018). Analisis Laba Kotor Sebagai Alat Untuk Menentukan Naik Turunnya Harga Jual Pada Qmart Superstore Kota Gorontalo. Al-Buhuts, 14(1), 106–128.
Aribawa, D. (2016). Pengaruh Literasi Keuangan Terhadap Kinerja Dan Keberlangsungan UMKM Di Jawa Tengah. Jurnal Siasat Bisnis, 20(1), 1–13.
Basri, AI, E. Al. (2022). Peningkatan Keterampilan Menyusun Laporan Persediaan Barang di UMKM Miracle Home Decor. Jurnal Abdimas PHB, 5(3), 580–584.
Candraningrat, Januar Wibowo ; Erstiawan, M. (2021). Efektivitas Strategi Pemasaran Dan Manajemen Keuangan Pada UMKM Roti. DIKEMAS, 5(1). https://doi.org/10.32486/jd.v5i1.574
Erstiawan, M. (2021). Kepatuhan Emiten dalam Taksnomi Extensible Business Reporting (XBRL). CAPITAL: Jurnal Ekonomi Dan Manajemen, 5(1), 71–85.
Fanani, Z. (2010). Analisis Faktor-Faktor Penentu Presistensi Laba. Jurnal Akuntansi Dan Keuangan Indonesia, 7(1), 109–123.
Kriswanto, D., & Siddik, G. P. (2018). Pengaruh Aktiva Lancar Dan Modal Sendiri Terhadap Profitabilitas: Effect Of Current Assets And Own Capital On Profitability. Jurnal Investasi, 4(1), 11–24.
Lestari, D, et al. (2019). Analisis Perhitungan Persediaan Bahan Baku Dengan Metode FIFO dan Average (Studi Kasus pada UMKM AAM Putra Kota Kediri). Journal of Business, Economic, and Accounting, 9(2), 25–47.
Lestari A, E. Al. (2019). Analisis Penerapan Metode Full Costing Dalam Perhitungan Harga Pokok Produksi Untuk Penetapan Harga Jual. Jurnal Ilmiah Akuntansi Kesatuan, 7(1), 172–177.
Libraeni, LGB, E. Al. (2022). Pelatihan Penentuan Harga Pokok Penjualan Pada Toko Kue Dapur Friska. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat (JURPIKAT), 3(2), 255–265.
Novietta, Liza, R. N., & Minan Kersna. (2022). Analisis Pentingnya Perhitungan Harga Pokok Produksi dan Harga Pokok Penjualan untuk Optimalisasi Harga Jual Produk UMKM. Jurnal Akuntansi, Manajemen Dan Ekonomi Digital (JAMED), 2(3), 56–63.
Pancawati, N. L. P. A. (2018). Pengaruh Perputaran Aktiva, Piutang dan Hutang terhadap Profitabilitas PT. Bukit Uluwatu Villa Tbk. Jurnal Kompetitif: Media Informasi Ekonomi Pembangunan, Manajemen Dan Akuntansi, 4(2), 107–124.
Pratiwi, et al. (2022). Implementasi SAK-EMKM Dalam Menyusun dan Mengelola Keuangan Pada UMKM Di Wonosalam. Majalah Ekonomi, 27(1), 44–51.
Pratiwi, C. H. (2018). Penerapan Akuntansi Persediaan Berbasis SAK EMKM Pada UD Andika Jaya Jember. COSTING: Journal of Economic, Business and Accounting, 2(1), 118–124.
Purwanto, Eko, S. S. W. (2020). Analisis Harga Pokok Produksi Menggunakan Metode Full Costing Dalam Penetapan Harga Jual (Studi Kasus Unit Usaha REGAR FRUIT). Journal Of Applied Managerial Accounting, 4(2), 248–253.
Putri, RFP, et al. (2022). Relevansi Metode Cost Plus Pricing untuk Menentukan Harga Pokok Produksi pada Konveksi. Jurnal Akuntansi Dan Ekonomi, 7(3), 30–41.
Rudi, S. (2020). Inovasi Produk, Kreatifitas Iklan Dan Brand Trust Mendorong Keputusan Pembelian. Jurnal Nusantara Aplikasi Manajemen Bisnis, 5(2), 133–145.
Santoso R, E. M. (2021). Implementation of Financial Risk Management in Batik MSMEs During the Covid-19 Pandemic. Tekmulogi, 1(1), 1–7.
Sarfiah, SN, et al. (2019). UMKM Sebagai Pilar Membangun Ekonomi Bangsa. Jurnal Riset Ekonomi Pembangunan, 4(2), 137–146.
Sari, D. D. R., Guasmin, G., & Wahba, W. (2021). Analisis Kinerja Keuangan CV. Cahaya Lima Abadi. Jurnal Kolaboratif Sains, 4(9), 458–464.
Sembiring, E. A. (2019). Pengaruh Metode Pencatatan Persediaan Dengan Sisitem Periodik Dan Perpetual Berbasis Sia Terhadap Stock Opname Pada Perusahaan Dagang Di Pt Jasum Jaya. Accumulated Journal (Accounting and Management Research Edition), 1(1), 69–77.
Suci, Y. (2017). Perkembangan UMKM (Usaha Mikro Kecil Dan Menengah) Di Indonesia. Jurnal Ilmiah Cano Ekonomos, 6(1), 51–58.
Tiswiyanti, Wiwik, Desriyanto, dan R. Y. S. (2018). Pemahaman Makna Laba Dan Penentuan Laba Bagi Pedagang Kaki Lima (Depan Kampus UNIVERSITAS JAMBI MENDALO). Accounthink: Journal of Accounting and Finance, 3(2), 589–601.
Yanuarta, R., & Sari, S. P. (2013). Pengaruh Likuiditas, Kebijakan Hutang, dan Aktivitas terhadap Profitabilitas pada Perusahaan Manufaktur yang Terdaftar di Bursa Efek Indonesia (BEI). Jurnal Kajian Manajemen Bisnis, 2(2).

PlumX Metrics

Published
2023-03-11
How to Cite
Surya Indah Puspita, D., Erstiawan, M. S., Soebijono, T., & Puji Widodo, A. (2023). Penetapan harga pokok penjualan berdasarkan pemerolehan laba dan menentukan aktiva. JAE (JURNAL AKUNTANSI DAN EKONOMI), 8(1), 53-64. https://doi.org/10.29407/jae.v8i1.19595
Section
Volume 8 No 1 Tahun 2023